Hubungan Ekonomi Digital, Bab Baru di Bandar Pintar -- Pandangan Media ASEAN mengenai LawatanMedia Digital China di Shenzhen

2023-03-07

Pada masa ini, ekonomi digital dan bandar pintar telah menjadi enjin penting untuk pemulihan ekonomi dan pembangunan mampan. Pada 20 Feb, Pandangan Media ASEAN mengenai Lawatan Media Digital China bertajuk Hubungan Ekonomi Digital, Bab Baru di Bandar Pintar dilancarkan di Shenzhen. Delegasi itu memulakan lawatan selama empat hari di Shenzhen, menyaksikan sendiri pencapaian Shenzhen dalam pembangunan ekonomi digital dan pembinaan bandar pintar sebagai bandar enjin teras Kawasan Teluk Besar Guangdong-Hong Kong-Macau dan zon demonstrasi perintis sosialisme dengan ciri-ciri Cina.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ekonomi digital dan bandar pintar telah menjadi bidang kerjasama utama antara China dan ASEAN, dan pencapaian dua hala sentiasa muncul. Shenzhen dan negara-negara ASEAN telah melaksanakan sejumlah besar perjanjian dalam ekonomi digital dan pembinaan bandar pintar, mempromosikan e-dagang rentas sempadan dan pembangunan perdagangan dua hala.

Semasa lawatan empat hari itu, delegasi media melawat syarikat dan institusi yang mempunyai daya saing teras dalam ekonomi digital, termasuk WeBank, Shenzhen Shenchuangjian Holdings Group, Guangdong Laboratory of Artificial Intelligence and Digital Economy (Shenzhen) dan Urban Planning Exhibition Hall di daerah Guangming, Belt and Road Research Institute (Shenzhen) for International Cooperation and Development, Shenzhen International Cultural Industry Fair Co, Ltd, Huawei, Meituan, dan Ping An Insurance (Group) Co. of China Ltd. Delegasi media telah mendapat pemahaman yang mendalam mengenai penerokaan inovatif mereka dalam ekonomi digital dan hasilnya dalam memacu pembinaan bandar pintar.

Pada Disember lalu, satu seminar mengenai Hubungan Ekonomi Digital, Bab Baru di Bandar Pintar -- Pandangan Media ASEAN mengenai Lawatan Media Digital China 2022 telah berjaya diadakan secara dalam talian. Para sarjana dan wakil media dari China dan negara-negara ASEAN berkongsi pengalaman mereka, menjelaskan hasil penyelidikan mereka, dan membincangkan bagaimana untuk memperdalami lagi pertukaran dan kerjasama ekonomi digital China-ASEAN dari perspektif yang berbeza dan bagaimana untuk mempromosikan pembinaan Kawasan Perdagangan Bebas China-ASEAN Versi 3.0 dengan lebih baik.

Syarikat:China Daily Website

Pihak Kontak:Summer Wang

E-mel:wanglingyun@chinadaily.com.cn

Laman web:www.chinadaily.com.cn

Telefon:+86-010-8637-6112

Bandar:Beijing, China

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.